Den Haag – Like jij de Wiv – 15/3/18

15 maart in Den Haag

Slotdebat
De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart komen steeds dichterbij. Vergeet niet dat er op deze dag ook gestemd kan worden voor het WIV-Referendum. De neutrale campagnereeks van DichterBijDeBurger met betrekking tot het aankomend WIV-Referendum loopt bijna op haar einde. Donderdag 15 maart as. staat onze Peilbus in Den Haag en organiseren wij een spetterend slotdebat.

We peilen voor het laatst in deze reeks de mening van de burger en sluiten in de avond als gewoonlijk af met een debat  op de Hogeschool InHolland. Maria van Boekelen en Frans van der Reep leiden de onderwerpen in waarover een flink aantal vertegenwoordigers van de Politieke Jongeren Organisaties vervolgens in debat gaan.

Zichtbaarheid is een must
We leven in een tijd waarin alles draait om ‘gezien worden’. Als je niet wordt gezien ben je niet relevant. Lijkt de huidige maatschappij ten tijden van de digitale revolutie af te glijden naar een niveau waarin de relevantie  van een persoon slechts wordt bepaald door de vaardigheid zelfpromotie? Wordt de inhoudswaarde ondergesneeuwd door de mensen die het hardst schreeuwen? Als de toegang tot de relevante podia noodzakelijk is voor het verspreiden van je mening, zijn er ook partijen die graag poortwachter willen zijn.

Wie heeft de controle op wie toegang krijgt tot de relevante podia? Bedrijven als Facebook en Google zijn de twee bekendste voorbeelden van bedrijven die proberen veel persoonsgegevens te verzamelen die zij kunnen gebruiken voor hun diensten. Wie veel over ons weet, is ook in staat om ons blikveld te beïnvloeden.

De Wet op de Inlichtingen-en Veiligheidsdiensten
Als de overheid meer gegevens over ons mag verzamelen, vergroot dit dan hun invloed op ons? De AIVD gebruikt in ieder geval ook social media om verdachten op te sporen.  Tot hoever gaat de bevoegdheid  van de AIVD om mensen te volgen of te observeren op internet? En worden deze handelingen voldoende gecontroleerd op rechtmatigheid?

Persoonlijke afweging
Wat is jouw zichtbaarheid je waard? En hoe ver ga jij voor je likes? Er zijn natuurlijk meer zaken van invloed op deze persoonlijke afweging. “De Sociale druk bij jongeren om leuk gevonden te worden is nog nooit zo groot geweest als nu” aldus, Bastiaan van Neurink (Senior Adviseur Online Communicatie, ROC van Twente). Tijdens het avonddebat wordt deze stelling natuurlijk voorgelegd aan de Politieke Jongeren Organisaties. Ervaren zij dit persoonlijk? Ook vragen wij hen hoe zij zelf tegen het gebruik van social-media aankijken, en of zij vinden dat de nieuwe WIV wel eens inbreuk zou kunnen maken op hun privacy.

Meedoen?

Meld je hieronder aan voor de bijeenkomst in Den Haag. Kom naar onze gratis toegankelijke bijeenkomsten, of kijk live mee en doe online mee. We doen 12 provincies in 12 dagen aan.

Of … ‘bekijk het even’ terug via onze ‘Peiling Gemist’.

Bronnen:

Standpunt JOVD, JD, Perspectief, CDJA en JS

JOVD tegen

JS tegen

Perspectief tegen

JD tegen Kajsa Ollongren

Jongeren & online media: appen, swipen en bingewatchen

I like you to like me!

Wat mag de AIVD wel en niet doen op sociale media?

De Sleepwet: wat is erop tegen?

Foto’s Peilbus

Peilbus Den Haag 150318

Videos Peilbus

Foto’s Debat

Discussie in Debat Den Haag 150318

Videos Debat

Sprekers

Maria van Boekelen
Onafhankelijke Journalist We Are Change

Frans van der Reep
Lector Digital World bij Inholland

Gespreksleider

Pam Evenhuis

  • Netherlands, Den Haag. Binnenhof en Hofvijver

redactie

Laatste video’s debatten

Laatste video’s Peilbus