Wat mag (niet)? – “Werkwijze Inlichtingdiensten” – 18/2/18

18 februari in Nijmegen

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) roept op tot discussie. Zoveel discussie dat hierover een Raadgevend Referendum wordt gehouden. Deze wet, ook wel verbasterd tot ‘Sleepwet’, geeft de opsporingsdiensten van de overheid, verregaande bevoegdheden om bijvoorbeeld informatie van burgers te onderscheppen met als doel plannen voor aanslagen tijdig te kunnen opsporen en te verijdelen.

Wat mogen Inlichtingendiensten doen en wat niet? Wat gebeurt er met al die data, wordt die veilig bewaard, en wat kan er in de toekomst mee gebeuren? De overheid krijgt steeds meer mogelijkheden om van alles over burgers te weten te komen, maar wat mogen diensten er al dan niet mee doen? En wat betekent dat voor onze  privacy en individuele vrijheden bijvoorbeeld?

In het referendum maken we uiteindelijk ook een afweging welke belangen van groter belang zijn. Om het werk goed en effectief te kunnen blijven doen, moeten de diensten dan ook daar ‘zijn’ waar de informatie is. Andere landen hebben hun wetten al aangepast om dit mogelijk te maken. Boeken zij daarmee aantoonbaar meer resultaat?

Sommige onderdelen van de oude wet zijn in strijd met het Europese mensenrechten­verdrag EVRM. Zijn deze tekortkomingen herzien in de nieuwe wet?
Waarom is er zoveel onduidelijkheid over of de wet al van kracht is of niet? Maakt de nieuwe wet verregaande inbreuk op onze rechten en vrijheden en mag dit wel? Hoe wordt dit getoetst door de CTIVD en de TIB? De CTIVD waarborgt het toezicht op de diensten en versterkt haar positie m.b.t. de klachtbehandeling.

Welke vragen heeft u? Heeft u een uitgesproken mening die u wilt delen? Met Dichter Bij De Burger kunt u daarover in discussie, in de Peilbus, tijdens de navolgende discussiebijeenkomst en online via onze liverstream en diverse sociale media. Dit dagthema wordt aangevoerd door Pieter W.C.M. Cobelens, Generaal-majoor (b.d.) Strategisch Adviseur.

Een discussie vereist actieve deelnemers, u komt toch ook? Laat uw mening nu horen, dit is het moment. En 21 maart a.s. kan wel eens het laatste Raadgevende Referendum zijn waarbij u kunt stemmen.

In aanloop naar het referendum over de ‘Sleepwet’ gaat Stichting Burger “Dichter bij de Burger” samen met u het Raadgevende Referendum Wiv (RR) op onze live stream onder de loep nemen, waarna u het thema op uw gemak op onze ‘Peiling Gemist’ pagina themagewijs kunt terugkijken.

Wij informeren niet eenzijdig over de voors en tegens van deze wet en verwelkomen u graag in de peilbus of de navolgende themabijeenkomst. Gedurende 12 dagen, reizend door 12 provincies behandelen we in 12 gemeenten in totaal 12 thema’s rondom het referendum. U bent van harte welkom op deze bijeenkomsten waar u kunt deelnemen aan de discussie. U kunt zich hiervoor inschrijven onderaan deze pagina.

Foto’s Peilbus

Peilbus 4 - Nijmegen 180218

Videos Peilbus

Foto’s Debat

Café Politiek Nijmegen 180218 - 4

Videos Debat

Sprekers

Pieter W.C.M. Cobelens
Generaal-majoor (b.d.)
Strategisch Adviseur

Gesprekleiders

Mat Herben

Gesprekleiders

Dirk-Jan Keijser

redactie

Laatste video’s debatten

Laatste video’s Peilbus