Angst – Voor Big Brother of de Terrorist? – 10/2/18

10 februari in Vlissingen

10 februari Vlissingen: ANGST; bang voor ‘Big Brother’ of voor de terrorist?

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) brengt voor veel mensen de nodige onzekerheden met zich mee en roept daarmee discussie op. Zoveel discussie dat hierover een RR wordt gehouden. Deze wet, ook wel verbasterd tot ‘Sleepwet’, geeft de opsporingsdiensten van de overheid, verregaande bevoegdheden om bijvoorbeeld informatie van burgers te onderscheppen met als doel plannen voor terroristische aanslagen tijdig te kunnen opsporen en te verijdelen. Daarmee is angst voor opkomend terrorisme een belangrijk motief voor deze nieuwe wetgeving.

Levert de sleepwet nu juist een oplossing voor het probleem, of is de wet zelf een reden om bang te worden? Tegenstanders van deze wet worden ook gevoed door  angst. Wat gebeurt er met al die data, wordt die wel veilig bewaard, en wat kan er in de toekomst mee gebeuren? Bang dat de overheid steeds meer mogelijkheden krijgt om alles van ons te weten, hetgeen ten koste kan gaan van onze huidige privacy en individuele vrijheden.

Even de kracht van de overdrijving toepassen, hoewel… Als in de VS Donald Trump president kan worden, wie kan er dan straks in Nederland de opvolger worden van Mark Rutte? Als de overheid in verkeerde handen komt, krijgt zij dan met deze wet niet teveel controle over haar burgers? Kortom; zijn we banger voor ‘Big Brother’ of banger voor de terrorist en zien we Big Brother als safehaven, als onze Grote Broer? Er zijn genoeg doemscenario’s te bedenken, de vraag is of die uit gaan komen? Wat is uw mening?

Alle mensen kennen angst. De één is bang voor spinnen, de ander heeft hoogtevrees en een derde is bang voor terroristen. Terwijl het gros van ons uiteindelijk keurig in bed komt te overlijden.

In het referendum maken we uiteindelijk ook een afweging welke angst van groter belang is. De angst om verlies van privacy, of de angst dat een potentiële aanslag niet voorkomen kan worden doordat de algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (MIVD) onvoldoende opsporingsbevoegdheden hebben.

Welke angsten heeft u? En waar ligt volgens u de prioriteit? Met Dichter Bij De Burger kunt u daarover in discussie, in de peilbus, tijdens de discussiebijeenkomst en online via onze liverstream en diverse sociale media.

Dit dagthema wordt aangevoerd door Ad Koppejan,  deskundige informatieveiligheid en oud-Tweede Kamerlid. Passende muzikale begeleiding wordt verzorgd door Songwriter Frank E. Willems.

Een discussie vereist actieve deelnemers, u komt toch ook? Laat uw mening nu horen, dit is het moment. En 21 maart as. kon wel eens het laatste Raadgevende Referendum waarbij u kunt stemmen.

In aanloop naar het referendum over de ‘sleepwet’ gaat Stichting Burger  “Dichter bij de Burger”. Samen met u nemen wij het Raadgevende Referendum Wiv (RR) op onze live stream onder de loep waarna u bij onze ‘Peiling Gemist’ themagewijs kunt terugkijken.

Wij informeren niet eenzijdig over de voors- en tegens van deze wet, maar verwelkomen u ook graag in de Peilbus of de navolgende themabijeenkomst. In twaalf dagen, in twaalf provincies, behandelen we in twaalf gemeenten twaalf thema’s rondom het RR. U bent daarbij welkom op basis van uw voorinschrijving.

Foto’s Peilbus

Peilbus 3: Vlissingen 0100218

Videos Peilbus

Foto’s Debat

Café Politiek Vlissingen 0100218 - 3

Videos Debat

Spreker

Ad Koppejan
Deskundige informatieveiligheid
oude-Tweede Kamerlid

Felix Metelmann
Psychiater
Emergis

Gespreksleider

Dirk-Jan Keijser

redactie

Laatste video’s debatten

Laatste video’s Peilbus