Aftapwet – “Vergroot NEE de veiligheid of is JA nu beter?” – 20/2/18

20 februari in Baarn

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) brengt voor veel mensen onzekerheden met zich mee en roept daarmee discussie op. Over de WiV wordt een Raadgevend Referendum gehouden. Deze wet, ook wel verbasterd tot ‘Sleepwet’, geeft opsporingsdiensten, verregaande bevoegdheden om bijvoorbeeld informatie van burgers te onderscheppen.  met als doel plannen voor terroristische aanslagen tijdig te kunnen opsporen en te verijdelen.

Levert de sleepwet een oplossing voor het probleem, of begint de samenstelling van en de communicatie rondom de wet zelf een reden tot zorg te vormen? Tegenstanders en voorstanders van de wet worden ook gevoed door de gegevens die in de media verschijnen over deze wet. Maar die aftwapwet: Vergroot NEE de veiligheid, of is JA nu beter?

Met dit referendum maken we uiteindelijk ook een afweging welke belangen het zwaarst wegen. Vergroot meer datacontrole nu daadwerkelijk onze veiligheid? Brengen deze bevoegdheden ook meer verplichtingen met zich mee en worden die ook echt nagevolgd? En wat als iemand steekjes laat vallen? Onze gegevens worden en kunnen worden gedeeld met het buitenland. Wie houdt hier toezicht op?

Misschien is het wel tijd om de verouderde wet te herzien. Dit is nodig om de effectiviteit en slagkracht van de veiligheidsdiensten te verbeteren.
Nieuwe technologieën vereisen nieuwe wetgeving en bevoegdheden.
Om misverstanden over het referendum te voorkomen zou de noodzaak voor het verruimen van deze bevoegdheden verder onder de loep genomen moeten worden. En misschien is deze wet onvoldoende uitgerust om uw vragen te beantwoorden.

Welke vragen heeft u? Heeft u een uitgesproken mening die u wilt delen? Met Dichter Bij De Burger kunt u daarover in discussie, in de peilbus, tijdens de discussiebijeenkomst en online via onze livestream en diverse sociale media.

Tijdens dit dagthema komen Boris van der Ham en Rob de Wijk in beeld. Een discussie vereist actieve deelnemers, u komt toch ook? Verkondig uw mening nu, dit is het moment.

In aanloop naar het referendum over de ‘Sleepwet’ gaat Stichting Burger “Dichter bij de Burger” samen met u het Raadgevende Referendum Wiv (RR) op onze live stream onder de loep nemen, waarna u het thema op uw gemak op onze ‘Peiling Gemist’ pagina themagewijs kunt terugkijken.

Wij informeren niet eenzijdig over de voors en tegens van deze wet en verwelkomen u graag in de Peilbus of de navolgende gratis toegankelijke themabijeenkomst. Gedurende 12 dagen, reizend door 12 provincies, behandelen we in 12 gemeenten in totaal 12 dagthema’s rondom het referendum. U bent van harte welkom op deze bijeenkomsten waar u kunt deelnemen aan de discussie.

Foto’s Peilbus

Peilbus 5 - Baarn Centrum 200218

Videos Peilbus

Foto’s Debat

Café Politiek Baarn 200218

Videos Debat

Spreker

Boris van der Ham
Oud-Tweede Kamerlid D66
Initiatiefnemer Raadgevend Referendum

Spreker

Rob de Wijk
Dir. The Hague Centre for Strategic Studies
Professor Universiteit van Leiden

Gespreksleider

Mat Herben

Gespreksleider

Dirk-Jan Keijser

redactie

Laatste video’s debatten

Laatste video’s Peilbus